Скъпи мои читатели !
За да съществува този мой блог, вашите пари са му необходими, както въздуха и слънцето на всяко живо същество. Средствата ще послужат и за идеята, най-добрата част от това да издам в книга.
Моля използвайте бутона за дарения:

неделя, 22 март 2015 г.

Превод на СПОРТИСТИТЕ

Минавам одеве на Гинци и чета: "ЖИВА РИБА - СПОРТЕН РИБОЛОВ".
И докато качвах Петрохан, си мислех:
Абе спортисте, защо не ти дам една въдица и да осъмнем в лева река. Да почнем риболова от Пешченик, да сгазим някоя усойница, да подплашим закъснял сръндак. После да поседнем на просечен камък, да запалим по цигара... И да видиш водния кос зад водопада... И стърчиопашката, подскачаща по камъните... А после Лева лекия, Гръдовец, Орлова лекия... Да заобиколиш вира, за да не уплашиш рибата ... Да я видиш неподвижна в бързея... Дебнеща сянка... Дива... И истински жива... А после и червените рубини по нея... А привечер, уморени, гладни и жадни, да поседнем до чучура под бука до стария овчарник... Да чуеш "чак, чак, чак...", да видиш първо огромните рога, а после и прекрасното тяло на еленчо... Как се оглежда, пие вода и пак се оглежда...  И не ни вижда, нищо, че сме на 10 метра от него... Или не иска да ни види... Нас, спортистите....

СПОРТИСТИ

Миньуем оточка на  Гьинци и четим: "ЖИВА РИБА - СПОРТЕН РИБОЛОВ". И докад качи Петрохан, си мисли:
Абе, спортисте, що ти не дадем едну удицу и да осъмнемо у Лева реку... Да поемо риболова от Пешченик, да сгазимо некьу усойницу и да уплашимо некьи закъснел сръндак . После да приседнемо на лискуту нади вира на Просечан камик и да палнемо по цигару... И да видиш водния кьос зади водопада... И подлипашкуту, ко рипа по каманьете... А после Гръдовац, Лева лекия, Орлова лекия, Борова река... Да заобиколиш вира, та да не уплашиш балканскуту пестръву... Да гьу видиш ко се е заложила у бръзея... Дебнеща сенькя... Дива... Жива... А после да видиш цръвенити руминье по ньу... А привечер, утрошени, гладни и жедни да седнемо до шобаркуту поди букуту до стария овчарник... Да чуеш "чак, чак, чак...". И да видиш пръво огромнити родзи, а после и целия еленчо... Ко се огледжуе, пие и па се огледжуе... И ни не види,а смо на 10 метра от ньег... Или нече да ни види... Нас... Спортистити...
А СЪГ МИ КАЖЕТЕ, ИМА ЛИ ПО УБАВ ЕЗИК ОТ ТУРЛАШКЬИА?... КО ПЕСНА Е...

БУМ БУМ.

Вчера гръмнаха някакви складове. Това не е новина. Тук често се гърми. Понякога загиват и хора. Понякога и по 15 на куп. Новината тук е, че нема загинали. Що наблизо не е имало никой. Това е съществената новина. А околи тоя взрив се появиха много новини, на които никой не обръща внимание.
За взрива са съобщили гардовете. Навреме. Не са били заети да бият никого.
Няма нарушения при съхранението на неуправляемите ракетни снаряди. Що са неуправляеми. Ако беха управляеми,щеше да видим, кой ги е управлявал и к'во е нарушил.
Полицията и пожарната действаше геройски по инструкция. Докато у Иганово гърмеше, те спокойно спяха. Както у Горни Лом. Ще има наградени.
Министърът ще забрани на частни фирми да трошат оръжия. Що при тях гърмят. Ще ги троши държавата. А държавата ни умее да троши. В момента държавата успешно троши държавата.
И един въпрос, где все още немам отговор. Гръмнал е "Шести холандски склад". А ако гръмнат