Скъпи мои читатели !
За да съществува този мой блог, вашите пари са му необходими, както въздуха и слънцето на всяко живо същество. Средствата ще послужат и за идеята, най-добрата част от това да издам в книга.
Моля използвайте бутона за дарения:

вторник, 24 май 2016 г.

ЗА ДЕЦАТА, ЖИВОТНИТЕ И ЗНАМЕНАТА

  Та така и не разбрах, кога ни е събора. Мама казва, че съборът е когато се съберем. А се събрахме. Децата не можаха да дойдат, що са малко далеч. Не дойдоха и приятели, що са ... Нема да казвам кво са, що немам червени точки. Ама дойде сестрата. Точно на рождения си ден. И племенникът. Дойдоха и щерките на братовчед ми, бог да го прости. С децата си. Едната даже успя да доведе съпруга си. Страхотни хлапета. Право при животните. Радост неземна. Едното даже целуна прасето по муцуната. Снимки с магарета, кози и куче. После езда на магаре.  Доене на кози. И въпроси:
  - Защо колибката на прасето мирише?
  - Магарето има ли зъби?
  - Защо дупето на козата е толкова голямо?/ за вимето питат/
  - Кучето яде ли вълци? А лае ли?
  -Това дърво гора ли е?
  -А водата пере ли се?
  Даже четиригодишният юнак ми се ядоса, че съм му нацапал новата тениса с кристална вода от реката. Цопнах един камък до тях, та ги поизмих. После същият юнак къса една зелена ягода от градината. И я изяжда доволен. Майка му го гледа и казва, че не обича ягоди. А той:
  - Не обичам, що ми купуваш само червени. А аз обичам зелени.
  Кратко и ясно.
  Изпращам сестрата. С племенника пушим, а едно убаво ромско девойче от малата ни го зяпа, и се опитва да го впечатли. Красавица. Висока и изпъната като тетива на лък. Става ми весело и питам майка кое е. Сега свършва. Приета е и ще учи. Икономика или право. Вечерта ще прави бал. После един приятел от малата минава с пищов. Ама е свършил патроните. Давам на по - големият пари да ми вземе цигари и некой патрон за пищова на малкия. И му смятам. От малата е, може да не знае таблицата. А майка:
  - Роси, той смята по - добре от теб. Пълен отличник е.
  Бах ти!? Кво става у тая държава!?
  А по малата буа музика. Чалгата велика. Сбор е.
  А тая заран телефонът ми звъни. От гаража у влашко. Некой не работят цела година, ама работят на празниците, що живеят за това, да съсипват празниците на тия, где работят цела година. И невестата от там пита:
  - Сервизът работи ли?
  А аз:
  - На събор съм?
  Тя, сърдита:
  - Не те питам къде си, а дали сервизът работи.
  Убавица е, ама явно недоклатена от вечерта. Става ми смешно, що много добре знае, че ключовете са при мен, пък е и празник. И казвам:
  - Е що звъниш на мен? Звънни на сервиза и го питай! Може и да работи. Сервизови му работите. Хората почиват, ама той може и да нема почивка.
  После се прибирам. И понеже не бързам, карам бавно и се отбивам тук там до някое село, где не съм минавал никога. Що цял живот съм бързал. Път ту има, ту няма. Знаци за винетка има. А сутринта чух Бойко, колко неща е направил. И си мисля:
  - Ти убаво си направил, ама що не направи един път до Дунав мост 2, где го откри преди време. Сега мост има, ама път до моста нема. Като направиш пътя, ще има път, ама мост нема да има. Да беше видял кво са направили румънците!
  После виждам български байрак на порутена къща. После гледам за байраци. Висят обърнати на война и мир. Нови и изпокъсани. Висят скъсани огради. Висят по тях боклуци всякакви. Найлонови пликове висят по дърветата. Неокосени дворове. По пътя купчини тор. Та си мисля:
  - Браво, патриоти! Ама щеше да е по - добре, първо да купите десетина пирона, а не байрак! Та да позаковете висналите пармаци по тарабите. Или тел, та да поизправите мрежите! Или чувал, та да сберете у него боклука! Байрак гордо се вее, ако му е убава панорамата. Ако се вее над лайна, нещо куца у главите ви.

рр.На фотото е реката, где хвърляхме камъни.

Р. Антов


ЗА ВЪЗРОДЕНИТЕ И НЕВЪЗРОДИМИТЕ.

  Та вчера прочетох пародия на " Върви народа възродени". У последно време сме били  унижавани, неграмотни, нямаме победи, врагове бол... 
И по тоя повод реших да ви поотворя очите.     За да върви един народ напред, първо му трябват водачи.
  Второ му трябват цел и  пътна карта.
  Трето трябва да има народ.
  А най - важното е четвъртото. Трябва да има хора. Индивиди. Индивидуални индивиди. Индивидуално индивидуални индивиди. Народ в униформи не е народ. Такъв маже да отиде само до лудницата. Или от нармална държава да направи лудница.
  Кога сме вървели напред, може да направите справка с историята. Напред понякога беше напред, напред беше и назад. Напред е у лево, и у десно. Що хората са различни. Различни мозъци, различно мислене, различна сексуална и политориентация. Явно написалият новия химн  мисли, че за да вървим напред ни трябват врагове, где да мачкаме. С пушки и униформи, литнали заедно по бойните полета, да побеждаваме сърби, гърци, турци, англичани и руснаци. С "НА НОЖ" и "УРА". Еднакви. Заедно. Като стадо. И с гордо вдигнати глави, да режем глави. Ако направим справка у историята, где я нема на български, винаги след победите сме навеждали глави победени. В много от случаите от срам. Ама това, както рекнах, го нема у историята. Там са победите.
  Та ето за какво иде реч. Един народ няма как да бъде възроден целия. То не е и нужно. На мен възроден народ ми звучи и прилича на стадо овце, запладнило на сянка. После овчарят го вдига и гони към водата. А овцете тичат възторжено. После се изморяват и пак лягат. И ако направите справка с историята, ще видите, че често сме го правили.
  А старият химн е ясен. Нали помните какво ни учи да правим!? Не да ни водят, а да вървим!? Не да вървим на 24 май и да веем Аз, Буки, Дуки и Муки. Просто трябва да отворим букварите и ги покажем на децата. "А" - ягне. "Б" - Бойко, БСП, "Г" - ГЕРБ, гост. " Д" - другар, дупе...  "Я" - ягне. Та натам е посоката. Да вървим само трябва. От просто, по - просто е. Към просвета. А просветата не е да ни пише некой на кирилица, да не пишем на латиница. И да сравняват къра и кура. Просвета е и да пишеш и четеш на кирилица, ама и да четеш Шекспир на американски. И си представям как целокупният български народ чете " Старецът и морето". В оригинал. На руски. И ке се напикам от смей.
  Та искам да ви кажа, че възраждането на един народ е проста работа. Най - простата на света. И е строго ИНДИВИДУАЛЕН акт. Просто трябва да се спазват няколко прости правила. Точно десет:
  1. Учи! Учи! Учи! Учи!
  2. Работи! Работи! Работи!
  3. Не реви! Не реви! Не реви!
  И ако и вие се огледате, ще видите, че доста хора го правят. Най - вече младите. И хич не са унизени. Ама хич. Що човек може да бъде унизен, само ако иска да бъде унизен. Може да ги видите и по София, и по Париж, и по Ню Йорк. И у Москва ги има. Грамотни български деца.
Те това исках да ви кажа. И друго.
Най - обичам да ставам рано, когато не трябва да ставам рано.

Р. Антов