Скъпи мои читатели !
За да съществува този мой блог, вашите пари са му необходими, както въздуха и слънцето на всяко живо същество. Средствата ще послужат и за идеята, най-добрата част от това да издам в книга.
Моля използвайте бутона за дарения:

сряда, 16 март 2016 г.

КОЙ СПЕЧЕЛИ В СИРИЯ.

 Тия дни Путин каза, че си тръгва, та се начетох на анализи и коментари, кой загуби и кой спечели в Сирия. От сложни, по - сложни. От пристрастни, по - пристрастни.
А нещата са прости, както всичко на тоя свят. А простите неща, обяснени сложно, пречат на простите хора да разберат простите неща. Какво стана, когато Русия отиде в Сирия? И когато си тръгна?
 Първо кой загуби.
 Големият губещ, както и преди е Сирия. Губи хора. Губи пари. Губи територия.
 Другия губещ е Турция. Тя спечели атентати. И загуби руските пазари. И евротуристите.
 Повече губещи няма.
 Кое остана същото.
 Остана същата цената на петрола. Путин опита да я вдигне, като и той  отиде в при петрола. С пушки. Преди години там, где имаше петрол, ако гръмнеше пушка, цената му скачаше здраво.  Сега не мръдна.
 Останаха си и руските бази в Сирия.
 Остана и Асад.
 Рака си остана столица на ИДИЛ.
 Алепо си остана столица на бунтовниците.
 Американски, френски, английски и кви си щете самолети си летят бият по ИДИЛ. От време на време и по нещо друго. Погрешка.
 Европа, въпреки бежанците, си остана Европа. Даже научи хубав урок.
 А някой спечелиха.
 Най - големите печеливши ще са кюрдите. Има всички изгледи скоро да имат държава. Не в Турция. В Сирия. От това Турция може и да спечели. И кюрдите в Турция. Неведоми са пътищата божи.
 А най - много спечели България. Без да си мръдне пръста. Ако не вервате, питайте туроператорите!
Сега стана ли ви ясно? Ако не е, по - просто няма как да ви го кажа.

Р. Антов.

ИСТОРИИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА. ЗА БОНБОНИТЕ, ЖИВИТЕ И УМРЕЛИТЕ.

 От под навеса.
 Георги.
 Седим с Павел у кръчмата. Павел е 110 килограмов, 60 годишен българин. Не като днешните подхвъркачи. Северозападно село. Истинско. Разкрачено между миналото и бъдещето. Позната история. Родна. Привечер. Павел е на петото за днес. Мастика. С лимонадка. Всички знаят, че обича сладкото. На шега го питам, дали да не го почерпя една водка. А той:
 -Гоше, Гоше, ква водка бе, дете!? Не усетя ли захар, повръщам. И кажи на кръчмарката, да спре тоя индийски сериал, що повече нема да стъпя тук.
 Знам неволите му, ама винаги ми е доставяло удоволствие да го слушам. И го питам:
 - Що!?
 А той:
 -Ще ти разкажа. Ама кажи на кръчмарката да ми донесе една мастика и една вафла. И да пусне порно или новини, що сериалите ми действат на чревния тракт.
 Мастиката е пред него, на телевизора е Драгана Миркович, а той почва:
 - Нали ме знаеш. Кротък човек съм. То с такава жена нема как да не си. И с тъща. У една къща. Ама пусти мерак към сладкото. Най обичам мастиката. После бонбоните. Всякакви. Та пия пет мастики. Тръгвам да се прибирам и си купувам бонбони. Прибирам се тихо, та ония двете да ме не усетят и вгорчат сладкия вкус в устата. Те са на първия етаж и гледат телевизия. Тихо се качвам на втория, легам и бия ключа на вратата. И вадя бонбоните. Пробвам от всичките. И съм заспал. По едно време си отварям очите, що ме буди рев на умряло. Опитвам се да си вдигна главата, не става. Не мога и да я обърна. Обръщам очите си, а върху мен бонбони, вафли, целувки. А под мен извиват на умрело. Значи съм умрел. Ама що нема цветя и свещи!? Сигурно що скоро съм умрел, та не са могли да купят. Ама сладките по мен и неподвижната глава ме убеждават, че съм умрел. Напъвам да я повдигна, ама ме скубе. Викам си, че щом ме скубе, съм жив. Ама на етажа под мен реват на умрело. Значи друг е умрел. Напъвам се,нещо се къса и надигам главата си. От мен падат бонбони. Тичам към  първия етаж радостно, що очаквам да видя как реват я за тъщата, я за жената. А там двете. Пред телевизора. И те и той реват на умрело. Не видях дали за робинята Изаура или за малката булка. Що ми причерня пред очите.
После влязох в банята и стоях два часа. Пуста лакта. Изпуснал съм няколко бонбона на възглавницата, те се разтопили и залепили косата ми за леглото.
Та оттогава мразя ревливи сериали. Нема да намразя бонбоните, я!
 А аз седя и го слушам. Жив и истински. Децата му са ми приятели. Най - обикновени хора. От едно село. У северозапада. Сега май са у Ню Йорк и Лондон. Едни най - обикновени хора. Като вас и мен.