Скъпи мои читатели !
За да съществува този мой блог, вашите пари са му необходими, както въздуха и слънцето на всяко живо същество. Средствата ще послужат и за идеята, най-добрата част от това да издам в книга.
Моля използвайте бутона за дарения:

петък, 27 април 2018 г.

ЧЕСТИТА ВИ ГОДИШНИНА ОТ ЧЕРНОБИЛ

Днес ще ви разкажа една история. В нея няма нито една дума, която е лъжа. И ви моля да я споделите. За да я чуят и тези, които никога не са живели при социализма. И да разберат истинското му лице. И братската руска любов да разберат.
Годината е 1986. Студент съм в Свищов. На 22 април се ражда големият ми син. Изписват ги от болницата на 30 април. Носят се някакви слухове за гръмнала атомна централа, ама само слухове. Аз и колеги организираме грандиозно посрещане. Стенли отговаря за салатата от марули. Домати през април нямаше. НЯМАШЕ. Гибона купи виното и ракията от македонската махала. Хубаво вино и ракия НЯМАШЕ. Друг отговаряше за мръвките, трети за бирата, четвърти за скарата. И на първи май сме на поляната пред седми блок. Търкаляме се в тревата, мезим с марули и се кефим на прекрасната пролет. Млади сме. Не вярваме на слухове. Празнуваме, че на света се е появил първородният ми син. Преди 4 дни същото магаре стана на 32. Мъж и половина. Но...
Винаги има едно "но". Братовчед му, който се роди малко преди него остана на три. Завинаги. На три. Братовчед ми чува слухове, че има радиация. И почват да купуват краве мляко. Пак по слухове. Било безвредно. И го хранят. Било чисто. Няма кой да им каже какво и как да правят. По телевизията даваха парадите на победите. Първи май. Девети май... И победителите на трибуните. Ядящи храни от Австралия. И когато детето почна да тича и радва на света, радвайки всички, разбраха страшното. Левкемия. Докторите няма как да помогнат. Остават врачките. Стигат до баба ванга. Тя казва:
- Не се притеснявайте!Това е божие дете.
Нали се сещате, че е безпогрешна. Ако оцелее, го е запазил бог, защото е негово дете. Ако умре, бог го е прибрал, защото е негово дете. Мразя врачките!
А ние гледахме и се молехме за чудо. Представям си какво е било на най-близките му. Тези, които всеки ден са били до него и то да тях. Тригодишно дете да си отиде. И се обвиняваха. За кравето мляко. За дъжда. .. За всичко. Отиде си на три годинки. Тодор се казваше. На дядо си. Както е спал. До баба си. Тихо. В съня си. Тригодишен. Заради мълчанието и лъжата. На Тодор Живков. На СССР. На социализма. На системата, която днес някои я хвалят, че билетът за рейса е бил 6 стотинки. И са живели спокойно.
Това исках да ви кажа. И ще се радвам, ако го чуят повече хора. Докато тогава някои живееха спокойно, други умираха спокойно. На три години. В съня си. Гушнали баба. Заради мълчанието. Мълчанието, което убиваше. И ще продължава да убива. Докато мълчим. Защото забравихте. И лъжете децата, че сте живели спокойно и е имало всичко. Едно време. Едно нещо имаше тогава. Мълчание и лъжа. Това е.
А Тошко остана на три години. На три.
И накрая искам да ви попитам. Колко трамвайни билета и колко кила наденица струва животът на едно дете. Само на едно. Тригодишно.
пп. Бях на погребението. Няма нищо по-страшно от това, да спуснат малък ковчег в малък гроб.

  
РАСнимка на Роси Антов.

14 коментара:

  1. Трогна ме!!! Онова мълчание на комунистическия режим беше престъпно.

    ОтговорИзтриване
  2. Това за престъпното мълчание на режима на Живков е вярно, но през това минахме всички (по-възрастните, имам пред вид); всички го изпитахме на гърба си; всички по един или друг начин - кой по-леко, кой по-тежко или дори трагично...
    Направените, на тази база обобщения за социализма (поне този в България) и „истинското му лице„, са а тенденциозни, силно преувеличени и наивни... Малко се надценявате, пропускайки, че все още има живи хора, които сме живели основно при социализма (пак визирам само соца в България) и познаваме много от проявите и лицата му - и лошите и добрите... Затова възприемам разказа Ви като спекулация с една човешка трагедия, в търсене на конюктурни цели... Трагедия, подобна на която, е могла да се случи почти във всяка държава по Света, отделно, че в доста държави тогава също имаше много жертви на Чернобилската авария, поради което приписването на вината за един конкретен случай, изцяло на лошия социализъм, не е коректно! Определено може да се каже, че в България (за разлика от СССР) имахме социализъм с човешко лице е критичните Ви обобщенията в този разказ (и в други Ваши постове), относно соца, не ги намирам нито за обективни, нито за достатъчно интелигентни - несъзнателно се вживявате в ролята на някакъв Гуру, който ни разяснява, кое как е било, което, без да искам да Ви обиждам, е малко нескромно и претенциозно, защото и ние бяхме там и ядохме и гладувахме, и пихме и ни биха, и се веселихме и тъгувахме, и бяхме добри, и бяхме лоши - като хората навсякъде по Света...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но вие не сте погребали тригодишен сладур, нали!?...

      Изтриване
    2. Продане, защо мълчаха! Това само питам. Човешкото лице на соца!? А стига бе! тодор живков ли беше човешкото лице? Или Белене? Или в празните магазини. Или телените огради. Кое му бе човешкото. Това че ядяхме и се возехме за 6 стотинки?

      Изтриване
  3. Беше около 10-и юли, същата тази 1986-та...С колежката ходихме до гр.Дряново и бързахме да минем Балкана, защото ни очакваха много спешни задачи, но транспорт - никакъв, с който да стигнем. Тогава един от "големите" гости ни предложи да ни закара поне до Габрово, а ние от там вече по-лесно щяхме да се придвижим. по пътя стана дума за това, което се е случило и аз им разказах, че само преди една седмица съм участвала в голямото изследване, което се е провело от специализирана лаборатория на БАН, СУ и МНО...Човекът, зад волана явно знаеше много и само каза:"При нас, горе в планината овчарите като са доили млякото виждат, че в големите вани се е образувало зелена маслена повърхност. Обаждат се и питат - Какво да правят, защото старите овчари са знаели, че това е нещо много лошо. Отговарят им - Пращайте го за преработване! А на следващите дни идва нова заповед - Овцете ги доите на трева, за да не хванат мастит!"Не знам колко от млякото е издоено на трева и колко е преработено. Но при провеждане на лабораторното изследване, за което ви казах, че участвах, през цялото време питах, човека на компютъра - Колко са допустимите стойности, защото ясно виждах на монитора огромна синусоида, стигаща до 10 - 15 см...А на съпруга ми много по-голяма, защото на него му бяха казали, че с млякото ще се изчисти и той ядеше всеки ден по едно бурканче кисело мляко! На излизане от фургона-лаборатория застанах пред човека и ясно и високо му зададох отново същия въпрос - Покажете ми допустимите стойности!, А той се приведе и с много болка и яд промълви ...Няма допустими стойности! Трябва да няма! След година за това изследване бяха наказани проф. Бончев и тогава все още доц. Босевски...Но фактите са там в тези изследвания - искаме или не, те говорят повече от всяка апология на миналото. Минаха 30 години и резултатите са в онкологичните отделения из болниците на страната, а голяма част и в гробищата ...

    ОтговорИзтриване
  4. Цялата комунистическа система ,беше ПРЕСТЪПНА..! Така ,че от онези нехранимайковци,дето бяха сложени ,да управляват България ,от други престъпници ,по-големи и по-опасни ,ония от Кремъл,Москва...не можеше ,да се очаква нищо свястно!

    ОтговорИзтриване
  5. Преди 50 години моя близка загуби 5 годишният си син от левкимия, следствие на надземните ядрени опити по света.
    А кой бомбардира с уран Сърбия ?!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз съм била малка по онова време и съм си играела по къси панталонки навън с децата. Лошо е че информацията е била скрита. Била е скрита и се крие до ден днешен не само в България, но и в цяла Европа. Навсякъде има данни за увеличение на раковите заболявания, но не се признават за последствия от Чернобил. Това е положението. Има ли ядрена енергетика, оръжия и опити някой някъде умира!

    ОтговорИзтриване
  7. И каква точно е разликата в това, което се случва днес? Ядем храни, които не знаем нито от къде идват, нито какво съдържат. Доверяваме се, че хора, за които основна цел е печалбата, ще са отговорни за здравето ни.Единствената разлика, която виждам с преди, е че сега просто имаме лъжливо натрапеното чувство за Свобода. Как може, някой който е заблуждаван, някой който е медийно индоктриниран и някой, комуто се спестява истината да бъде Свободен? Кво, сега, онкологиите само заради Чернобил ли са пълни, или и заради лайняно-нефтените храни които консумираме? И не ми обяснявайте, че днес имаме избор - ИЗБОР НЯМА! Държавата винаги е била хищник - без значение дали строят е комунистически или капиталистически.

    ОтговорИзтриване
  8. Ние какво сме ти виновни, че ни честитиш, или просто така, от злоба? Нямало домати, нямало ракия, нямало вино...с големи букви, със 17 изречения в точно 3 реда, за да ни го набиеш в главите, ако случайно не сме разбрали. И тая проклета братска любов, нали? И проклетите руснаци, които са се пожертвали, за да консервират реактора и да намалят последиците от трагедията. Работили са по 1 минута, защото след това не са чувствали телата си от радиация и години след като ги питат дали съжаляват, че са останали инвалиди за цял живот, отговорът е - Трябваше да го направя, ако не аз, друг щеше да го направи! Нищо не може да оправдае мълчанието на властта в онези дни, както и нищо не може да оправдае назидателните ти викове днес. Знаеш ли колко хора заболяват от рак в следствие на употребата напитки с изкуствени подсладители? Какво правиш, за да предпазиш днешното поколение? Или за теб е по-важно да ги заразиш със злобата си? Тя не струва нищо, днес децата могат спокойно да прочетат в интернет всичко за Чернобил, за Припят, за причините за трагедията, за прекършените човешки съдби, за престъпното мълчание. Без домати, ракия, вино и билет за 6 стотинки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най- точния отговор,аз съм потомка на" народни врагове", но винаги съм се чудила на тия,като този индивид,които си живееха добре и предобре при оня строй,/аз съм родена 1966/,мен не са ме закачали,но майка ми до средата на 70 беше проверявана и следена,в предприятието къдет работеше като икономист,като дъщеря на народен враг,връщана е от гимназия,семейството и е преследвано,отнемано им е имущество,есва след 1956 и е разрешено да учи/говоря за дъщеря на народен враг-кулак,не говоря за убиец на 18 годишни партизани/,дядо ми е преминал през лагер,макар и участвал във войната,след това е преследван години наред,до смъртта си не можеше да прости,цялото им семейство започва от нула ,цял живат носехме това клеймо на врагове НО ТОЛКОВА ЗЛОБА И ПРОСТОТИЯ КАТО ТАЗИ В СТАТИЯТА НЕ СЪМ СРЕЩАЛА И ВИНАГИ СЕ УЧУСВАМ,ЧЕ ХОРАТА,КОИТО СОЦИАЛИЗМА ТОЛЕРИРА,ИЗУЧИ И УСТРОИ,КОИТО СИ ПОЖИВЯХА ДОБРЕ,СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МУ КРИТИЦИ,КОЛКОТО ДО ЧЕРНОБИЛ,РУСНАЦИТЕ-ЛИКВИДАТОРИ НАПРАВИХА ЧУДЕСА,ЗА ДА ПОГРЕБАТ РЕАКТОРА,ДОНБАСКИТЕ МИНОЬРИ ДЕНОНОЩНО КОПАХА ,СТОТИЦИ МЪЖЕ ОТ АРМИЯТА СИ ЗАГУБИХА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА,ДАЖЕ И ПОТОМЦИТЕ НА"НАРОДНИТЕ ВРАГОВЕ" НЕ МОЖЕМ ДА ОТРЕЧЕМ ГЕРОИДМА НА ЕДИН НАРОД,КОЙТО КОГАТО ЯПОНСКАТА ТЕХНИКА-РОБОТИ,ОТКАЗА ОТ РАДИЯЦИЯТА,ВЛИЗАХА ЗА ЕДНА!!МИНУТА С ЛОПАТИТЕ ДА ИЗХВЪРЛЯТ ГРАФИТА И ТО КАТО ДОБРОВОЛЦИ А КОЛКОТО ДО "ДРУГАРИТЕ"ПО ВЪРХОВЕТЕ,КОИТО НЕ СА ВИ СЪОБЩИЛИ,СЕ СЪРДЕТЕ,АМИ НАЛИ ТОЧНО ТЕ ПРОВАЛИХА"ЧОВЕКОЛЮБИВИЯ ВИ СТРОЙ"ПРИ КОЙТО ВИЕ ДРАГИ ОПЛЮВАТЕЛЮ,СИ ПОЖИВЯХТЕ ДОБРЕ,БЕЗ ДА ПРОТЕСТИРАТЕ

      Изтриване
    2. Драга ми госпожо,къде видяхте злоба в написаното. Май тя е присъща на вас. Аз просто споделих нещо, което съм преживял. И което няма да го простя никога. Никога. Вие оправдавате ли ги за мълчанието?

      Изтриване
  9. Не мога да отговоря! Нямам думи!Буца ми е заседнала в гърлото и ми се мокрят очите. Не виждам клавишите.

    ОтговорИзтриване